The Faculty of Medicine

Forskningscenter skal styrke kommunernes sundhedstilbud og borgernes tilbagevenden til hverdag og arbejdsliv

: 08.10.2024

Et nyt forskningscenter på AAU skal i samarbejde med praksis hjælpe sundhedsvæsenet og borgere med bedre sygdomsforebyggelse, genoptræning og rehabilitering.

Forskningscenter skal styrke kommunernes sundhedstilbud og borgernes tilbagevenden til hverdag og arbejdsliv

: 08.10.2024

Et nyt forskningscenter på AAU skal i samarbejde med praksis hjælpe sundhedsvæsenet og borgere med bedre sygdomsforebyggelse, genoptræning og rehabilitering.

Af Torben Haugaard Jensen, AAU Kommunikation & Public Affairs. Photo: Colourbox

Mange danskere bliver syge og indlagt, og flere får kroniske sygdomme og multisygdom og sygemeldes i længere tid.

Et stigende antal borgere vil derfor få behov for stærke, sammenhængende forløb inden for genoptræning og forebyggelse af kronisk sygdom samt rehabilitering i forhold til uddannelse og beskæftigelse.

Det lægger pres på det primære sundhedsvæsen, og det kræver ny viden om, hvordan man bedst organiserer gode, sammenhængende behandlingsforløb, som matcher patienternes behov. Sådan lyder det fra Michael Skovdal Rathleff, som er professor og forskningsleder ved det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet.

”Der er behov for, at man samarbejder om forskning med både primærsektoren og borgerne, så forskningen adresserer de vigtigste problemstillinger, der vedrører de primære sundhedsydelser, som for eksempel sammenhængende forløb, genoptræning og forebyggelse af kronisk sygdom med et samtidigt fokus på arbejdsmarkedstilknytning”.

Derfor søsætter AAU et samarbejde om et nyt forskningscenter, som skal styrke primærsektoren. Centeret vil særligt fokusere på, at flere borgere forbliver tilknyttet arbejdsmarkedet under og efter sygdom og opnår deres tidligere funktionsevne til gavn for samfund og borgere.

"Vi vil udvikle og implementere forskningsbaserede indsatser, som understøtter sundhed og beskæftigelsesmuligheder for sygdomsramte danskere, der modtager sundhedsydelser fra kommunerne,” siger Michael Skovdal Rathleff.

En nyskabelse inden for borgernær sundhedsforskning

Det nye forskningscenter hedder PRIMA og er et samarbejde mellem AAU, Aalborg Sundhedscenter og Genoptræning, Forskningsenheden for Almen Praksis i Aalborg, Socialmedicinsk Forskningsenhed, Dansk Center for Klinisk Sundhedstjenesteforskning samt Sygedagpengehuset, Aalborg Kommunes job- og uddannelsesafdeling.

Vi vil udvikle og implementere forskningsbaserede indsatser, som understøtter sundhed og beskæftigelsesmuligheder for sygdomsramte danskere, der modtager sundhedsydelser fra kommunerne.

Michael Skovdal Rathleff, professor og forskningsleder, AAU

Centret vil gennemføre helhedsorienterede forsknings- og udviklingsindsatser, som gavner både den enkelte borger, vedkommendes familie samt sundhedsvæsenet og samfundet generelt.

”Et sådant forskningscenter, som inddrager så mange forskellige aktører, eksisterer ikke i dag. Og langt den overvejende del af forskningsmidlerne i Danmark går faktisk til forskning i sekundærsektoren, selvom primærsektoren i disse år får flere og flere opgaver og oplever øget kompleksitet i patienternes sygdomme,” siger Michael Skovdal Rathleff.

I tråd med den politiske dagsorden

Det nye center kommer ifølge Michael Skovdal Rathleff på det helt rigtige tidspunkt. For netop nu er der et politisk ønske om mere forskning og dataunderstøttet kvalitet i det primære sundhedsvæsen, så sektoren er bedre klædt på til at imødegå de udfordringer, den står overfor.

Det gælder især udvikling af effektive og bæredygtige borgerindsatser, som kan sikre den generelle folkesundhed og borgernes tilknytning til arbejdsmarkedet.

”Politikerne efterspørger især øget integration mellem sundhed og beskæftigelse i primærsektoren ved hjælp af forebyggelse, genoptræning og rehabilitering. Her kommer PRIMA til at spille en nøglerolle, og vi forventer at samarbejde med flere kommuner i de kommende måneder,” siger Michael Skovdal Rathleff.

Også Jes Lunde, Rådmand for Sundhed og Kultur, og Nuuradiin Hussein, Rådmand for Job og Velfærd, Aalborg Kommune ser et stort potentiale i det nye forskningscenter.

”Der er tale om et unikt samarbejde mellem den primær kommunale praksis og forskere fra universitetet. Den tætte kobling mellem praksis og forskningsmiljøerne kan medvirke til, at vi i kommunen får forskningsbaseret viden, som vi kan bringe i direkte anvendelse i vores samarbejde med borgerne, hvor fokus også er på den tætte sammenhæng mellem beskæftigelse og sundhed. Vi ser frem til at indgå i samarbejdet om PRIMA,” lyder det i en fælles udtalelse fra Jens Lunde og Nuuradiin Hussein.

Fakta om centeret

  • PRIMA åbner officielt d. 1. oktober 2024 og vil løbe over de kommende fem år.
  • Centret vil primært blive finansieret gennem eksterne fondsmidler og etableres i forlængelse af en række eksisterende finansierede projekter mellem samarbejdspartnerne.

Relaterede nyheder